De fire dansk-tyske fødevareruter blev offentliggjort på Madens Folkemøde den 3. juni 2022

Download Naturlandet App, og brug den til at gå på oplevelse i din hjemegn eller der, hvor du er på ferie.

Ruterne giver dig inspiration til hyggelige oplevelser med god mad som centrum. Lækker mad lavet af dygtige kokke, som bruger de bedste råvarer fra egnen. Kokke som er passionerede for deres håndværk og tryller med årstidens lokale råvarer. Landmænd med gårdbutikker, hvor de sælger deres friske og velsmagende grøntsager, frugt, kød eller ost.

Ruterne er ikke som sådan ruter, som går fra A til B, men mere som anbefalede madoplevelser på din vej. Du kan finde god mad og hyggelige steder der, hvor du er på ferie – eller tage til steder, som du ikke kender, fordi du bliver inspireret af app’en.

De fire ruter har hver sit særpræg.
• Den dansk-tyske gourmetrute er udviklet af foreningen ’FEINHEIMISCH – Genuss aus Schleswig-Holstein’– se artiklen ’NORDISCHE GENUSS ROUTE geht online!’

• Den kulturhistoriske madrute giver dig indblik i historie, håndværk og lokalt liv og arbejde fra fortid til nutid. Ruten formidler kulturen omkring lokale fødevarer og de historiske steder, landskaber og bygninger, der er vigtige for produktion og forarbejdning af lokale fødevarer. Den dansk-tyske region har en lang fælles identitet og historie gennem århundreders handel og fælles traditioner, men hver egn har dog sin egen karakter med lokale særpræg og kultur. Denne rute byder på traditionelle retter og nyfortolkninger med gamle, lokale sorter. Lær mere om området, kulturen og historien mens du går på oplevelse i den spiselige verden.

• Søde fristelser byder på caféer, konditorier, mikrobryggerier, vinbønder, frugtplantager og honningproducenter, som er stolte af kvaliteten af deres produkter. De fleste elsker søde sager; og for mange menneskers er samvær og hygge forbundet med kaffeborde, søde sager eller et glas kølig most, vin eller øl. Jordbunden og klimaet i området er ideelle til dyrkning af frugt og sukkerroer og der er gennem århundreder udviklet opskrifter og traditioner om hjemmebag og hjemmebryg af forskellig art.

• Naturens spisekammer er fuld af spiselige oplevelser i naturen. Anbefalinger til steder, hvor du ud over en smuk natur kan finde spiselige planter næsten hele året. Blade, blomster, frugter, svampe, tang og muslinger kan frit høstes og du kan tilberede det på en bålplads i nærheden eller tage det med hjem. Du kan tage med på en guidet tur, hvis du er usikker på, hvad der kan spises – eller trænger til inspiration og hygge sammen med andre.

Det har været en spændende proces at lave ruterne og givet et indgående indblik i de forskelle og ligheder i kulturerne i projektområdet. Trods corona og mange af fødevareaktørernes usikkerhed om deres overlevelse som virksomhed, er det lykkedes at samle knap 200 spændende og besøgsværdige restauranter, landmænd og forarbejdningsvirksomheder, som er klare til give dig en enestående oplevelse.

Åse Ditlevsen Ferrão

Web: www.naturlandet.dk