De første historier til det gastronomiske Ø-PAS tikker ind

Selvom Corona situationen satte en stopper for at besøge de danske og tyske øer, er de første historier fra lokale producenter begyndt at tikke ind til Ø-PAS hjemmesiden. Foråret er gået med at udvikle en ny struktur på sitet. Det vil sige en appetitlig og fin ramme, hvor øernes fødevareproducenter, gårdbutikker, caféejere og restauratører kan fortælle om bæredygtighed, lokale råvarer og drivkraften bag deres levebrød.

Kriterierne for deltagelse er, at man som fødevareaktør arbejder med bæredygtighed, fx ved at producere eller tage udgangspunkt i lokale råvarer. Desuden skal man bidrage med at fortælle om sit sted og indgå i netværket omkring det gastronomiske Ø-PAS. Det betyder, at der er bred mulighed for at være med.

Det digitale, gastronomiske Ø-PAS bliver en integreret del af det allerede veletablerede rødbedefarvede Ø-PAS, som findes i en dansk og tysk/engelsk udgave. Men samtidig bliver det tydeligt på den danske og tyske hjemmeside, at den gastronomiske del er en del af TOUR-BO-projektet med både logoer og støttehenvisning.

Nu er kontakten til ambassadører og producenter på de første danske øer etableret, og heldigvis vil de meget gerne fortælle og være med, selvom det indtil videre er foregået over telefon eller Zoom. Det betyder også, at de fotos, som indtil videre bruges, er fra fødevareaktørernes egne arkiver.
Men uanset hvad, giver både historier og billeder lyst til at besøge øerne og ikke mindst få nogle kulinariske smagsoplevelser. Her er et lille uddrag fra StrynØ Frugthave:

”StrynØ Frugthave er en oase af duftende æble- og frugtplantager og et lille, spændende mosteri, som hvert år åbner dørene for alle, der er interesserede i en magisk sanseoplevelse. Drivkraften bag er indehaver Mette Meldgaard – eller rettere hendes nysgerrighed for, hvilke smage man kan få frem, når man selv både producerer råvarerne og står for forarbejdningen. Ved StrynØ Frugthave er økologi helt grundlæggende for måltidsmostens gode smag, og der arbejdes ud fra biodynamiske metoder, som i endnu højere grad trækker stedets terroir og årets særlige udtryk frem i smagen.”

Helle Ibsen, Landdistrikternes Fællesråd

www.oepas.dk
www.danischeinseln.de